PERSONAJE PUTERNICE FEMININE IN LITERATURA- Literatura clasica

Uncategorized

Imi doream de foarte mult timp sa fac acest blog-post insa atentia mi-a fost retinuta de una si alta si am ajuns sa nu-l mai scriu.

Cum a venit 2019, rezolutii, nebunii, am zis ca e cazul sa fac o schimbare si sa ma apuc naibii odata de scris articolul.

Nu stiu cum fac altii dar eu am pornit cam alandala, practic nu mi-am facut un plan bine-definit despre cum o sa fie acest articol. Pur si simplu am luat la rand cartile pe care le-am citit eu de-a lungul timpului si mi-am notat personajele feminine memorabile din ele, cele care m-au impresionat pe mine.

Apoi uitandu-ma pe lista mi-am dat seama ca sunt mai multe carti fantasy sau sci-fi in lista si ca lista n-ar fi chiar reprezentativa. Asa ca am dat un search rapid online si mi-au aparut o serie de carti de care auzisem dar, din care o buna parte nu citisem. Odata cu asta mi-am stabilit si urmatoarele carti de citit pentru ceva vreme de-aici inainte : )). Tot atunci mi-am dat seama ca in topurile sa le zicem “clasice” se regasesc carti destul de vechi, in care, sa ai o opinie sau sa fi educata fiind femeie era deja un act de razvratire. Si-am zis sa fac cel putin doua topuri (dar am o presimtire ca o sa se transforme in zece :)) ).

De asemeni am ales sa limitez listele la minim 5 personaje maxim 10!

Si incepem asa cum spune si titlul cu Literatura Clasica. Aici avem mai multe reprezentante ca e mai stufoasa categoria. Am considerat scrierile clasice cam pana in 1920-1930, practic cam pana a inceput acordarea dreptului de vot pentru femei in tarile civilizate si cand, odata cu efectele emanciparii pozitia femeii in societate s-a schimbat.

So let’s start! Cum acestea sunt lucrari clasice cel mai probabil ati auzit de ele! Astept si in comentarii sa-mi spuneti pe care dintre aceste carti le-ati citit , pe care ati dori sa le cititi si care dintre aceste personaje v-au influentat de-a lungul timpului.

Alice din “Alice in tara minunilor” de Lewis Carroll

Alice a devenit deja un personaj-cult, reprezentand de cele mai multe ori : imaginatia bogata pe care o au copiii, curiozitatea si iesirea din tipare.

Femme fatale, mereu in centrul atentie dar cu o pozite sociala precara, toata tineretea sa este sub semnul unei obsesii adolescentine. Personajul infloreste spre sfarsitul romanului cand se regaseste pe ea insasi si ajunge la maturite sentimentala.

Este supravietuitoarea unui razboi pierdut, devine din cea mai rasfatata tanara stalpul familiei sale, pe care se bazeaza toti, si intra in afaceri cu lemn pentru a-si salva domeniul mult iubit. Ambitia, curajul si increderea in sine o caracterizeaza.

Considerata una dintre cele mai importante personaje feminine ale literaturii, Hester isi poarta vina de adulter (in conditiile disparitiei sotului sau) cu demnitate si curaj. Este onesta despre ceea ce a facut si traieste umil, crescandu-si fata singura.

Anne este plina de viata, extrem de vorbareata si foarte inteligenta dar in acelasi timp visatoare. Un personaj efervescent de care nu ai cum sa nu te indragostesti, mai ales ca stie sa se autoironizeze.

A doua dintre surorile Bennet este atat talentata cat si inteligenta si dupa spusele sale “un excelent judecator de caractere”. In mare parte jucausa, facand glume inteligente Elizabeth isi doreste sa poata fi independenta.

Cu o educatie foarte stricta bazata pe principii solide, Jane este aruncata in iuresul vietii cand ajunge guvernanta la Rochester si se indragosteste de el. Cu toate astea ea ramane incoruptibila si independenta.

Jo este cea mai baietoasa dintre surori si este pasionata de scris. Iubeste activitatea fizica si tocmai de aceea ii este foarte greu sa stea acasa si sa faca toate activitatile vazute ca tipic feminine in acele vremuri. Injura, e directa dar in acelasi timp vesela/

Janie este o mulatra frumoasa care are o viata grea. Insa ea e incapatanata si determinata sa ajunga sa-si indeplineasca telul. De-a lungul acestei “calatorii” invata sa devina independenta .Holly Golightly “Mic dejun la Tiffany” Truman Capote.

Si, acum ca sa fiu sincera, eu nu am citit toate cartile de mai sus, imi lipsesc vreo trei- patru din palmares. Pe doua dintre ele le citesc in acest moment, si cand spun ca le citesc in acest moment inseamna ca le-am inceput si le am pe hold (e ok, am pe hold vreo’ douazeci de carti :)) )

Daaaar cu totii am vazut personajele astea in filme..(nu-i asa?) 😛

Ce mi se pare foarte interesant este ca unele dintre aceste personaje au format in jurul lor obsesii extraordinare si cel mai bun exemplu este Alice (detronata in ultimii ani doar de catre Harry Potter). Sunt atatea editii cu Alice ilustrate genial incat nu pot sa ma abtin sa nu pun aici doua care imi plac foarte tare: aceasta de la MacMillan (click on it baby) pe care mi-am luat-o de pe Booksexpress si aceasta de la Vellant pe care o am in wishlist.

Sper ca v-a placut topul si please, ohh please, spuneti ce personaje ati adauga la lista (member it’s about the classics) si pe care le-ati scoate?

Voi ce carti ati citit dintre astea?

O zi selenara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *