La cine ne uităm când vrem să citim autoare românce

Books

Anul acesta, în jur de 8 Martie (sau poate era 1 Martie?!..) am făcut o incursiune la Cărturești. Și acolo am zis să mă uit de niscaiva cărți scrise de autoare românce (nici măcar nu aveam pretenția să fie cărți feministe sau despre femei ci doar scrise de autoare românce contemporane) pe care să le “studiez mai îndeaproape”.

Am găsit ceva cărți dar de majoritatea nu auzisem nimic.

Iar de cele de care auzisem (puține) o făcusem doar de la persoane de gen masculin.

Și atunci mi-am dat seama că urmăresc exclusiv părerile unor bărbați în ceea ce privește literatură românească contemporană. Și în afară de Lavinia Braniște nici unul nu a recomandat / nu s-a intersectat cu vreo altă carte sau autoare în decursul a doi ani de când să zicem că îi urmăresc mai abitir.

Inițial mi-am dat seama că deși sunt multe autoare pe piața românească eu n-am citit decât câteva dintre ele. Asa că m-am gândit de ce?

E oare faptul că urmăresc majoritar bărbați pentru păreri despre literatură motivul? Mai există alte motive? Oare scriitoarele cu adevărat bune din România nu sunt publicate? Sau oare nu sunt marketate suficient? Cum aș putea să aflu răspunsul la aceste întrebări?

Păi probabil la unele nici nu o să-l aflu prea curând. Pentru că pare o problemă complexă care nu are o rezolvare atât de simplă ca răspunsul la o întrebare.

Sunt într-un impas, dar nu datorat inexistenței pe piață din România a femeilor scriitoare, ci din cauza neștiințeiși alegerilor mele în ceea ce îi privește pe cei care “dau mai departe” cultura dar mai ales literatura românească contemporană. Și mai ales cea feminină.

Așa că am început să caut. ( și încă o fac, și cred că asta ar trebui să faceți și voi. Și nu cred că ar trebui să ne oprim vreodată din căutat). Să caut să urmăresc persoane care sunt interesate de literatură contemporană de gen feminin.

Am început de fapt prin intermediul unor reviste (online mostly dar unele se regăsesc și offline) care postau când și când despre literatură beletristică. Cum nu urmăresc foarte multe ( că să fiu mai exact urmăream doar vreo patru @scena9 și @dor și pe vremuri @vice și @sub25) nici recomandările lor de carte nu sunt extrem de multe.  Și culmea e că în aceste reviste toate articolele legate de literatură (sau aproape toate) erau scrise de către bărbați.

Concluzia nu este una prea fericită. Deocamdată nu am găsit reporteri pe partea de cultură care să recomande foarte multe cărți scrise de românce. Și nici bloggeri. Singură excepție găsită de mine este Lecturile Emmei.

A nu se înțelege greșit. Există foarte multe femei care scriu despre cărți (fie că ele sunt bloggeri, bookstagrameri etc.) dar care citesc mai mult literatură străină și atunci când citesc literatură contemporană aleg cărți scrise de către bărbați (probabil pe același principiu al vizibilității mult mai mari).

Eu însă nu mi-am pierdut speranța. Mai caut. Și încerc să fac o selecție a persoanelor pe care le urmăresc astfel încât să aibe măcar o recomandare de carte scrisă de o autoare din România odată la 3-4 luni. Sper că nu cer prea mult, nu? 😀

Dacă voi aveți recomandări de astfel de persoane care citesc literatură contemporană românească și împărtășesc ce au citit cu noi ceilalți  vă rog să le lăsați în comentarii !

De asemeni dacă ați citit o carte mișto scrisă de o autoare din România lately please do share!

Mai jos vă las cărțile mele preferate (din ce am citit până acum) din categoria de mai sus:

  1. Lavinia Braniște- Interior Zero
  2. Tatiana Tibuleac- Vara în care mama a avut ochi verzi
  3. Părinți- Diana Bădică
  4. O căutare- Ligia Ruscu
  5. Spulberatic- Anca Vieru

Spor la citit, dar mai ales la descoperit și redescoperit pe voi înșivă prin cărți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *